De omgeving van Praia
8 februari 2026 - Praia, Kaapverdië
Hoi allemaal,
Hierbij weer een nieuw verhaal en een aantal foto’s vanaf het eiland Santiago.
Eergisteren hebben we in Chão Bom het concentratiekamp bezocht dat het Portugezen hier hadden. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog werden hier Portugezen opgesloten die het niet eens waren met het fascistische regime van dictator Salazar. In de periode daarna, tot vlak voor de onafhankelijkheid van Cabo Verde (een paar maanden nadat de Anjerrevolutie in Portugal zorgde voor het einde van de dictatuur) werden hier vrijheidsstrijders uit Angola, Guinee Bissau en Cabo Verde gevangen gehouden. Nu is het een ode aan de Onafhankelijkheid en de vrijheid.
Gisteren zijn we naar Cidade Velha (Oude stad) geweest, de plek waar in 1500 de eerste nederzetting op de Kaapverdische Eilanden ontstond. Er zijn bij een kleine baai overblijfselen van een Kathedraal, een oude kerk met mooie grafstenen, een plein met een Pelourinho (een historische zuil) waar vroeger een slavenmarkt was en een straatje met oude huisjes. Interessant maar er is niet heel veel van over.
Ook hebben we een Grogue (rum) destilleerderij bezocht. Dat was heel leuk en interessant. We hebben het hele proces gezien, van het uitpersen van de suikerrietstelen, het laten gisten van het vrijgekomen sap, tot het destilleerproces zelf en het bottelen. Uiteraard hebben we ook geproefd. Er zat een leuk restaurantje bij met lokale gerechten gemaakt van lokale producten waar we lekker hebben gegeten.
Aangezien we gisteren 28 jaar verkering hadden (!) zijn we ’s avonds lekker chique uit eten geweest bij een restaurant met uitzicht op een baai aan de rand van het centrum van Praia.
Vandaag hebben we nog een tocht met de auto gemaakt langs kleine binnen weggetjes, mooie baaitjes en schitterende uitzichtpunten op de zuidkant van het eiland.
Morgenmiddag leveren we de auto weer in op het vliegveld en vliegen we naar eiland nummer 5, Fogo (vuur).
Liefs,
Hilda en Frank
Denny:8 februari 2026Mooie foto's weer en gefeliciteerd!!!
Mieke:9 februari 2026Leuk de combinatie van cultuur en natuur. En ja...wij denken ook even terug aan 28 jaar geleden.
Rianne en Hans:10 februari 2026Prachtige foto’s weer. Best wel lang 28 jaar. Gefeliciteerd hoor.