Tempels in Anuradhapura

23 maart 2025 - Anuradhapura, Sri Lanka

We zijn op dit moment nog in Anuradhapura, in een fijn hotel met heerlijk eten. In de loop van de ochtend vertrekken we naar onze volgende bestemming.

Vrijdagmiddag zijn we met een tuktuk naar Mihintale gegaan, een tempelcomplex op een berg zo’n 12 kilometer verderop. Hier heeft 2300 jaar geleden een Boeddhistische monnik de koning van Sri Lanka bekeerd en is het Boeddhisme zich gaan verspreiden. Er zijn nog veel heel oude gebouwen te zien in een parkachtige omgeving. Het was er best rustig en we zijn helemaal naar de top geklommen, dat viel niet mee.

Gisterenochtend zijn we opnieuw opgehaald door de tuktuk en zijn we de hele ochtend langs allerlei paleizen, tempels, stupa’s (grote massieve gebouwen in de vorm van een klok met een reliek van Boeddha er in) en Boeddhabeelden gereden. Sommige dan 2000 jaar oud. Maar ook een hele nieuwe stupa die het einde van de burgeroorlog bekrachtigt en waar aan de bouw een groot deel van de bevolking heeft bijgedragen. Overal schoenen uit om bij de tempels te mogen rondkijken. Dat zijn we niet gewend, het zand en de stenen zijn bloedheet, we hebben letterlijk de blaren op onze voetzolen!

Bij een van de tempels was het ontzettend druk. In het weekend komen hier veel pelgrims hun offerandes brengen, bloemen, iets te eten, geld, ieder op zijn eigen manier. De meeste mensen gaan dan in het wit gekleed. Sommigen gaan zitten bidden, anderen wandelen rond en er worden kaarsen of olielampjes aangestoken. Mensen zijn heel vriendelijk en goedlachs en vinden het geen enkel probleem dat er een paar toeristen meekijken.

Gisterenmiddag hebben we ontspannen bij het hotel. Beetje lezen, onze vogellijst bijwerken (72 soorten inmiddels), we hebben een was laten doen. Het is niet druk, er zijn hier 10 van de 30 kamers bezet, heel veel jonge Nederlanders en ook wat Fransen, Duitsers, Engelsen.

’s Avonds hebben we weer een heerlijke rijsttafel gegeten.

Iedereen weer bedankt voor alle reacties,

Groetjes,

Hilda en Frank

1. Durk:
    23 maart 2025
    Geniet van deze mooie wereld
  2. Mieke:
    23 maart 2025
    Wat een prachtige belevenissen, hier word ik heel stil van
  3. Geartsje:
    👍👍
  4. Anneke Griekspoor:
    23 maart 2025
    Prachtig,kom jij nog iets bekends tegen.Is er veel veranderd?
  5. Frank en Hilda:
    23 maart 2025
    Tempels en gebouwen zijn niet veranderd maar verder is er wel veel veranderd. De mensen lopen niet meer in sarong of sari maar in broek en T-shirt. Er zijn nu heel veel toeristenhotels en heel veel tuktuks. Iedereen heeft natuurlijk een mobieltje.
    De sfeer is nog steeds heel prettig.
  6. Rianne en Hans:
    23 maart 2025
    Ziet er allemaal imposant uit. Wat leuk die aapjes. Is het erg warm?
  7. Frank en Hilda:
    24 maart 2025
    34 graden ongeveer, met een hele hoge luchtvochtigheid, dus best warm ja. En 's middags vaak een onweersbui die 30 tot 60 minuten duurt.
  8. Paula:
    23 maart 2025
    Prachtige foto's, moest de laatste verhalen nog lezen! Een mooi land en mooie dieren voor jou om te fotograferen. Prachtig!
  9. Sietske.:
    23 maart 2025
    Leuk dat jullie zo genieten en lekker eten.
  10. Klaas Ooms:
    23 maart 2025
    Anuradhapura heb ik bijzonder mooie herinneringen aan. Van 45 jaar geleden. Geen hotel, maar slapen en ontbijten bij lokale familie van onze chauffeur. Om nooit meer te vergeten. Ik blijf jullie volgen. Veel plezier!
  11. Hans en Trien:
    Zo mooi daaro😍
  12. Ingrid:
    26 maart 2025
    😍 die schommel ook leuk!
  13. Anneke Griekspoor:
    31 maart 2025
    Wat geweldig,wat veel nieuwe vogels die wij waarschijnlijk ook nog nooit hebben gezien.veel plezier de komende dagen.